Vild med vin: Vinen til påskelammet

Oprettet d.

Vild med vin: Vinen til påskelammet

Påsken nærmer sig, og i den forbindelse kigger vi på, hvilke vine der gør sig gældende, når man skal sætte tænderne i et stykke lækkert, saftigt og rødt mæhlam (veganere og vegetarer kan måske springe denne måneds blog over…)

 


Hvad skal man drikke til lam?

Hvis man skal være lidt generaliserende, så kan valget af lammevinen koges ned til et sandt showdown af samme kaliber som den evindelige diskussion om, hvem der er vor tids største fodboldspiller, Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo. I den vinøse debat er argentineren og portugiseren dog skiftet ud med en spanier i form af Ribera del Duero og en franskmand i form af Côtes du Rhône, og i sidste ende er der alligevel ikke noget korrekt svar, da det i sidste ende kommer an på smag… men når vi nu er ved det, kan der vel ingen tvivl være om, at Messi er den bedste nogensinde.

Tilberedning og tilbehør er afgørende

Men hvis man skal tage et lidt mere detaljeret og nuanceret blik på vinen til lammet, så bliver både tilbehør og tilberedning endnu engang afgørende, ligesom det gør med alle mad- og vinsammensætninger. Lam indgår i et utal af retter, og kan være alt fra små tern i en krydret, indisk gryderet til en mør, tungesmeltende lammeskank, hvor kødet nærmest kan trevles af med en gaffel. Men i påskens ånd tager vi udgangspunkt i vel nok den måske mest populære og velsmagende del af lammet, nemlig lammekøllen.

 

Lam kan som bekendt krydres på mange måder, men lammekøllen bliver oftest gnedet godt ind i rosmarin og hvidløg (eller hele hvidløg bores med en kniv ned i kødet), inden den lægges i ovnen. Dette skaber dog et paradoks, da lammekøllen i sig selv kalder på de lidt mere sødmefulde vine fra fx det nordlige Rhône, Ribera del Duero eller Rioja, hvor i mod krydderierne har brug for mere modstand i form af netop krydrede vine, fx Châteauneuf du Pape (sydlig Rhône) eller Chianti. Yderligere kompliceret bliver det, hvis vi tilsætter myntegelé med et meget højt sødmeniveau, så her kan det være fordelagtigt at kigge efter noget oversøisk i form af en australsk Shiraz.

Hvis du griller dit lammekød

Vælger man at smide sin lammekølle på grillen eller over bålet, opstår der ligeledes et behov for vine med mere sødme og lidt højere alkohol til at matche og yde modspil de røgede noter samt eventuelle sødmefulde marinader. Igen er Shiraz fra Australien et sikkert valg, men ønsker man en mere blød, cremet og sødmefuld vin, så er californisk Zinfandel også en sikker vinder.


 

 

 

Find alt det lækre tilbehør til din påskemiddag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vild med vin

Dette indlæg er skrevet af vores helt egen vinekspert Loui, der har sin daglige gang i vores showroom i Hillerød. 

Loui vil løbende dele ud af sin store viden om vinens forunderlige verden, og vi tør godt love, at der kommer til at være noget for både nybegynderen og den garvede connoisseur.

Hvis du tørster efter mere vinnørderi lige nu og her, kan du også dykke ned i vores store arkiv af tidligere artikler.

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør